Tillgänglighet i Kundos produkt

Uppdaterad

Vi på Kundo strävar efter att göra våra tjänster så tillgängliga som möjligt för alla användare. Denna guide beskriver hur vi arbetar med tillgänglighet, vad vi gör för att uppfylla lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, samt hur man kan rapportera eventuella brister så att vi kan åtgärda dem.

På Kundo arbetar vi aktivt med tillgänglighet. Tillgänglighet på webben handlar om att alla människor ska kunna komma åt information och använda tjänster, ingen ska stängas ute eller diskrimineras, oavsett eventuella funktionsvariationer. Vår målsättning är att alla delar i vår produkt ska uppfylla de tekniska krav som ställs i WCAG 2.2 nivå AA

För att uppfylla de tillgänglighetskrav som finns behövs bland annat tekniska lösningar som vi på Kundo kan ta ansvar för. Samtidigt är till exempel utformning av innehåll, språk och färgval minst lika viktigt för att uppfylla kraven för en tillgänglig webbplats. Icke-tekniska kriterier som dessa behöver du som redaktör ansvara över. 

WCAG är den standard som de flesta lagar om webbtillgänglighet pekar på. WCAG definierar tre nivåer av tillgänglighet: (A, AA, AAA). (AA) är den nivå som vi på Kundo arbetar mot. Det är också den nivån som Vägledning för webbutveckling, de officiella riktlinjerna för hur man bör arbeta med webbplatser i offentlig sektor, förespråkar.

Dessa riktlinjer är även det som både Diskrimineringslagen , Tillgänglighetsdirektivet  och DOS-lagen pekar på.

Tillgänglighet i vår produkt

Vi arbetar aktivt med att hålla en hög standard inom tillgänglighet. Tillgängliga lösningar underlättar användandet för alla användare, inte enbart de personer som använder webben med vissa tekniska hjälpmedel, så som en skärmläsare som läser upp informationen som visas på skärmen. Är du en van användare, så kan exempelvis en fungerande tangentbordsnavigering på webbplatsen göra att det dagliga arbetet blir både smidigare och går mer effektivt, samtidigt som tangentbordsnavigering är ett krav för att få en bra upplevelse med en skärmläsare.

Även Googlebot, den sökrobot som Google använder sig av för att indexera webbplatser, drar nytta av lösningar som underlättar för personer med funktionsvariationer. En tillgänglig webbplats med en tydlig kodbeskrivning av innehållet kan, på samma sätt som det underlättar användandet med en skärmläsare på webbplatsen, göra att Googlebot tolkar innehållet bättre. På så vis kan tillgänglighetsarbete även vara bra för att få bättre placering i sökmotorer (SEO).

Kundo består av flera moduler, här är en förteckning över tillgänglighetsredogörelser för var och en av dem.

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av produkten?

Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra tillgängligheten i våra produkter. Om du stöter på problem som inte nämns på den här sidan, eller om du anser att produkten inte uppfyller lagens krav, ber vi dig att kontakta vår support via e-post på support@kundo.se. Din feedback hjälper oss att identifiera och åtgärda eventuella problem.

Vi avsätter regelbundet tid för att prioritera tillgänglighetsförbättringar, baserat både på interna tester och inkomna rapporter. Genom att meddela oss om brister bidrar du direkt till att förbättra tillgängligheten för alla användare!

Hur vi testat tillgängligheten

För att säkerställa att våra produkter uppfyller tillgängligthesdirektiven så genomför vi regelbundna självskattningar och intern testning. Vid dessa tester granskas produktens funktioner och innehåll utifrån WCAG 2.2, och vi använder både manuella tester och automatiserade verktyg för att identifiera och åtgärda brister i detta.

I vårt arbete använder vi:

  • Automatiserade verktyg som Axe, Lighthouse och WAVE för att snabbt upptäcka tekniska brister och avvikelser från WCAG-standarderna.

  • Manuella tester, där vi granskar produktens funktionalitet och användarupplevelse från olika perspektiv, exempelvis för användare som navigerar med tangentbord, skärmläsare eller andra hjälpmedel.

  • Olika enheter och webbläsare för att testa kompatibilitet och tillgänglighet på olika plattformar, inklusive mobiltelefoner, surfplattor och olika operativsystem.

Mer läsning om tillgänglighet

Är du mer intresserad om att fördjupa dig inom tillgänglighet på webben så finns det mycket läsning online. Följande resurser kan vara en bra början:

Guide taggad med: tillgänglighet WCAG
warning Created with Sketch.