Kundo

Forumvård enligt ARS

Uppdaterad

Denna guide beskriver hur du enkelt håller ditt forum städat genom ARS (Arkivera-Rubriken-Svara).

Arkivera

Arkivera frågan om du svarar "ja" på någon av dessa frågor: 

 1. Är det en individuell fråga som ingen annan har nytta av?
 2.  Är det en dubblett?
 3. Har det rasistiskt, hatiskt eller taskigt innehåll? 


Rubriken

Rubriken ska hjälpa till att förtydliga vad inlägget handlar om, så att de som läser i forumet kan hitta rätt inlägg. 

Om inlägget är relevant för andra, börja titta på inläggets rubrik. Är den tydlig och beskriver den innehållet? Ju tydligare rubrik, desto lättare att hitta svar på frågan.

Var inte rädda att redigera rubriken och formulera gärna det som en fråga då det blir lättare att hitta frågan. Jobbar man med rubriken kan man också öka träffsäkerheten på Google. 

Många av våra kunder får rubriken "problem, hjälp, hej!"  osv. Det är en rubrik  som inte beskriver vad inlägget handlar om. Därför är det relevant att redigera rubriken

Rubriken går enkelt att redigera genom att helt enkelt klicka på den.


Svara

Svara på inlägget så att det blir så relevant för läsaren som möjligt. Tänk på att svara inlägg efter de tre berömda TTT: Trevligt-Tydligt-Trevligt. Det kommer man väldigt långt med.

 • Börja alla inlägg trevligt även om det kanske inte är goda nyheter ni kommer förmedla. 
 • Ta det viktigaste först och våga säga nej. 
 • Svara alltid frågor i den ordningen läsaren har skrivit, det ger en känsla av att du lyssnar in och faktiskt bemöter läsaren personligt. Hen kanske har haft ett syfte med sitt sätt att fråga som ni inte har någon aning om.
 • Svara gärna på följdfrågor som kan dyka upp i inlägget, eller länka gärna djupt (länka nyckelord) och tänk på att ni även kan länka till ett annat foruminlägg som svarar på frågan. 
 • Jobba mycket med listor och strukturera innehåll med hjälp av fetstilade mellanrubriker och fetmarkera viktiga ord. 


Viktigt att tänka på

 • Genom att regelbundet se över forumet och sätta upp enkla rutiner kring forumet så kommer det alltid vara vårdat och enkelt för era läsare att få svar på sina frågor.
 • Ta alltid bort personuppgifter oavsett om ett inlägg ska arkiveras eller publiceras. Man kan alltid lägga det i anteckningar och spara det.
 • Är det ett inlägg ni vill publicera så tänk på att redigera inlägget med en viss försiktighet. Ha för vana att ta bort personuppgifter eller annan känslig information, men i övrigt låta det helst stå som läsaren har skrivit. Det ger inte bara ett personligt intryck i ert forum, men ni visar även hänsyn till hen som kanske pratar på det sättet eller kanske inte alltid stavar rätt.
 • Skulle ni tycka att inlägget är relevant, men har alldeles för dåligt språk är det bättre att själv skriva om inlägget och sedan publicera det.



warning Created with Sketch.